Już niedługo rozpoczęcie rozbudowy Domu Polskiego.

W środę, 7 sierpnia nastąpi oficjalne rozpoczęcie rozbudowy Polsko-Kanadyjskiego Centrum Kultury. Obecny Dom Polski powiększy się o Salę Kombatanta. Planowane jest również utworzenie Izby Pamięci Osadnictwa Polskiego w Kanadzie i Polskich Kombatantów. Nowa inwestycja utrwali pamięć o Kombatantach i Weteranach II wojny światowej oraz wzbogaci środowisko polonijne i wszystkich mieszkańców Calgary o nową salę do okolicznościowych wynajęć.

Gdy w grudniu 2006 roku Stowarzyszenie Polsko-Kanadyjskie i Stowarzyszenie Polskich Kombatantów, Koło #18  podpisały  umowę o współwłasności obecnego Domu Polskiego, jednym z pryncypialnych założeń tego porozumienia było stworzenie Sali Kombatanta na ok. 150 osób. Po latach przygotowań i rozważania różnych projektów już niebawem rusza rozbudowa. Koszt inwestycji to ok. 3 milionów dolarów. Środki finansowe pochodzą ze sprzedaży poprzedniej siedziby SPK #18 przy ul. Kensington, z grantów (dotacji) uzyskanych od rządu prowincjonalnego oraz z oszczędności obydwu organizacji. Na rozbudowę nie zaciągnięto kredytu. Restrykcje budżetowe (koszt w granicach 3 milionów dolarów) i funkcjonalność przyszłej sali stanęły u podstaw wyboru obecnego projektu i wykonawcy inwestycji, którym jest firma Scott Builders Inc. Ze strony współwłaścicieli Domu Polskiego: Stowarzyszenia Polsko-Kanadyjskiego i Stowarzyszenia Polskich Kombatantów, Koło #18, nad całością prac tego projektu czuwa Komitet Budowlany, składający się z członków dwóch Stowarzyszeń. O przebiegu rozbudowy członkowie tych dwóch organizacji będą na bieżąco informowani w czasie miesięcznych zebrań. Czas rozbudowy przewidziany jest na 8 miesięcy, tak więc w zależności od warunków pogodowych, które w Calgary zawsze należy brać pod uwagę, rozbudowa powinna się zakończyć w 2014.

To duże wydarzenie dla naszej Polonii. Będzie to pierwsza od wielu lat poważna inwestycja wzbogacająca nasze środowisko. Budowa nowej sali powinna być korzystna dla rozwoju biznesu (wynajęć) w Domu Polskim, któremu daje się odczuć brak sali średniej wielkości. Rozbudowa powinna temu zaradzić. Będzie to również dogodne miejsce na kameralne wydarzenia kulturalne (spektakle teatralne, koncerty, odczyty). W tym celu planowane jest nowoczesne wyposażenia nowej sali w sprzęt audiowizualny.

Dziękujemy wszystkim, których społeczna praca, talent i zaangażowanie pomogły w wypracowaniu obecnego projektu. Wierzymy, że już w niedalekiej przyszłości będziemy mogli zaprosić Państwa na otwarcie nowej Sali Kombatanta w rozbudowanym  Domu Polskim.

Jan Kraska
Prezes Stowarzyszenia Polskich Kombatantów, Koło #18